Memacu arus da'wah berpandukan al-Quran dan as-Sunnah dengan methodologi Salaf. Menggerakkan arus Tajdid, Tasfiyah dan Tarbiyah. Layari laman rasmi INTIS http://intisonline.com
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 minta pandangan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ummil ulfah



Posts : 5
Join date : 15/06/2009
Age : 28
Location : johor

PostSubject: minta pandangan   Tue Oct 20, 2009 12:14 pm

topik apa yang sesuai untuk dibincangkan jika mad'u kita level kefahamannya dalam aqidah dan akhlak masih di level 1? (agak lemah) sunny
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: minta pandangan   Tue Oct 20, 2009 1:17 pm

Ini dah salah tempat ni. Patut bukan letak bawah ruangan berkongsi cerita. Saya pindahkan.
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: minta pandangan   Tue Oct 20, 2009 1:22 pm

Assalamualaikum warahmatullahi wa barakatuh.

Boleh fokus pada Syahadatain- dua kalimah Syahadah.

Lepas tu boleh lukis gambar pokok [macam dalam buku Ustaz Ismail Omar]

Yang penting mereka kena faham dua kalimah syahadah, tuntutan dan benda-benda yang membatalkannya.

Kalau bab akhlak lagi simple, mulakan dengan adab dengan Allah, Rasul dan ibu bapa.

Mungkin kalau saudari Ummi dapat detilkan, maka kita dapat beri jawapan yang lebih terperinci.
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
Abu MardhiYYah



Posts : 34
Join date : 13/06/2009
Age : 30
Location : UIA

PostSubject: Re: minta pandangan   Tue Oct 20, 2009 10:15 pm

ni budak2 ke orang tua?beza tu approach nya....
Back to top Go down
View user profile
ummil ulfah



Posts : 5
Join date : 15/06/2009
Age : 28
Location : johor

PostSubject: Re: minta pandangan   Fri Oct 23, 2009 1:44 pm

org tua la gak.. dlm umur 21 hgga 45. pastu dlm kalangan ni ade yg ok fahamannye ade yg tak ok.....
Back to top Go down
View user profile
S a j i d a



Posts : 7
Join date : 18/06/2009
Age : 29
Location : Ardhul Maliziy

PostSubject: Re: minta pandangan   Sat Oct 24, 2009 11:00 pm



Lagi satu kita kena tau jugak mad'u tu jenis minat pada 'ceramah' agama atau tak. ada yang bila kita mula cakap pasal quran, hadith, dia mula rasa tu topik berat & tak mahu fikir tentangnya. Biasanya mereka suka perbualan yang santai dan pada pengalaman saya dan org lain, dakwah bil hal mmg sgt penting. Terutamanya dalam nak membawanya lebih dalam ke arah cintakan agama.

cuba gunakan unsur-unsur targhib dalam cerita-cerita yg kita sampaikan atau nasihat2 yang kita tuturkan. biasanya kalau perempuan, diorg suka ayat puitis sebab lebih mengena di hati. jgn sesekali wujudkan jurang antara kita dgn mad'u sampai dia rasa rendah diri & nak lari. wallahua'lam...

*pandanglah mad'u kita sebagai seseorang yang berpotensi membantu agama Allah*
Back to top Go down
View user profile http://ummuilhami.blogspot.com
S a j i d a



Posts : 7
Join date : 18/06/2009
Age : 29
Location : Ardhul Maliziy

PostSubject: Re: minta pandangan   Sat Oct 24, 2009 11:02 pm

selingan: cutela gamba ummil tu. albino
Back to top Go down
View user profile http://ummuilhami.blogspot.com
.:EzZaHmUsLeH:.



Posts : 7
Join date : 29/09/2009

PostSubject: Re: minta pandangan   Thu Mar 11, 2010 6:45 pm

S a j i d a wrote:


Lagi satu kita kena tau jugak mad'u tu jenis minat pada 'ceramah' agama atau tak. ada yang bila kita mula cakap pasal quran, hadith, dia mula rasa tu topik berat & tak mahu fikir tentangnya. Biasanya mereka suka perbualan yang santai dan pada pengalaman saya dan org lain, dakwah bil hal mmg sgt penting. Terutamanya dalam nak membawanya lebih dalam ke arah cintakan agama.

cuba gunakan unsur-unsur targhib dalam cerita-cerita yg kita sampaikan atau nasihat2 yang kita tuturkan. biasanya kalau perempuan, diorg suka ayat puitis sebab lebih mengena di hati. jgn sesekali wujudkan jurang antara kita dgn mad'u sampai dia rasa rendah diri & nak lari. wallahua'lam...

*pandanglah mad'u kita sebagai seseorang yang berpotensi membantu agama Allah*

bismillah~

asSalamua'alaykum...
setuju dengan ukhti Sajida.

sedikit pandangan ana,
jika seseorang guru yang mengajar kelas hujung dan kelas awal ada beza, iaitu objektif dan aras pengajaran yang digunakan. kelas hujung yang kebiasaan mempunyai tahap IQ yang lemah perlu dikurangkan aras dan objektif pengajaran kerana tidak mungkin mereka dapat memahami sebagaimana kelas depan fahami. terkadang beza yang penting ada pendekatan yang digunakan.

begitu juga dalam dakwah untuk mad'u pelbagai tahapan.
method yang boleh dipelbagaikan juga boleh melalui perumpamaan bukti keesaan Allah dan sebagainya.
ibarat teknik deduktif dan induktif...kita terangkan huraian dulu baru khusus kepada jawapan.
contoh untuk apa diciptakan, kenapa ada penciptaan alam semesta dan sebagainya. lalu natijah jawapan tiada lain sebagai bukti keesaan Allah Taala.lalu baru kenali Allah dan asma'NYA.
indukti pula, siapa Allah Taala dan dan diri kita...lalu dihuraikan dengan hakikat al-Khaliq dengan segala bukti kekuasaan.

teknik kebiasaan digunakan deduktif...perumpamaan dan huraian ringkas sebelum mencapai fokus mentauhidkan Allah Taala..

maaf jika sukar difahami apa yang ingin ana sampaikan.
hanya contoh sahaja. apapun sebenar bagi ana tauhid 3 itu sangat mudah difahami mad'u pada tahap asas dalam membina aqidah...
akhlak pula tidak boleh setakat bercakap, lebih berkesan dakwah bil'hal
sama-sama beramal...
sebab itu dalam dakwah fardiyah da'e kena banyak mendampingi mad'u tidak semesti kerap tapi korbankan masa untuk sama-sama praktikalkan akhlak islami/sunnah yang sebenar itu lebih terkesan.insya Allah.

Allahu'alam~
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: minta pandangan   Today at 6:06 am

Back to top Go down
 
minta pandangan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
INTIS - Merintis Jalan Sunnah :: Forum Ilmu :: Dakwah-
Jump to: