Memacu arus da'wah berpandukan al-Quran dan as-Sunnah dengan methodologi Salaf. Menggerakkan arus Tajdid, Tasfiyah dan Tarbiyah. Layari laman rasmi INTIS http://intisonline.com
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 kali pertama memberi tazkirah..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
fatimah azzahra



Posts : 3
Join date : 15/06/2009

PostSubject: kali pertama memberi tazkirah..   Fri Oct 30, 2009 11:46 am

Embarassed
kami (sy n ummil) nak kongsi sedikit cerita tentang pengalaman kali pertama memberi sedikit tazkirah kepada penghuni rumah solehah.. bukan nak bragging, tapi just nak kongsi apa yang kami lalui hari tu..n nak minta pandangan apa yang kami nak buat seterusnya..

perjalanan tengahari tu cukup mencabar..bertolak dari UIA ke Lrt putra.. bas pulak lambat... so agak panas la kami...pastu kad touch n go blacklist la pulak... baru ingat nak save duit..huhuu Sad ... pastu kami sampai kat masjid jamek... ingat nak beli buah-buahan utk penghuni rumah solehah... tetibe je kami bleh masuk plak kat masjid india... terus sampai mydin...tak tau la cane leh sampai citu.. dahtu buah buahan takde pulak.. aisey, kami pun masuk lah mydin cr ape yg patut.

pastu kami pun g la cari stesen Star. tak jumpe2.. pusing2 tempat tu dah bnyk kali.. lintas jalan yg besar 2 dua kali (takut nye.. Shocked ) last2 baru jumpe... hehe. kami pun menerus kan perjalanan. sampai kat stesen tu, satu lagi masalah...mana stu tren ni? platform mane? dah lupe ape yg k.syakirah ckp haritu.. tren dah lepas dua tiga buah..kami still lagi meng'guess' ygmane satu nak naik. last2 kami tpaksa call k.syakirah (syukran jazilan k.syakirah!!!!) cheers

dah sampai kat bandar tun razak,kami cari teksi nak ke rumah solehah, pakcik tu pulak leh tak tau jalan..hmmm confused takpelah..kami pun pusing2 kawasan tu.. pastu alhamdulillah.. sampai jugak kami ke destinasi...

ok la kita skip cerita..(dah pnjg sangat nih.. Sleep ) so, kami pun memulakan sesi tazkirah petang tu. ada 5 orang kakak n sorang akak tumpangan. ingt mereka ni pasif, rupa2nya sangat aktif, asyik tnya itu dan ini..(smpi tazkirah sy tergendala la jugak) hehe.. cumanya apa yg saya nk kata basic mereka ni sngt low.. smpi sy pun agak tercengang. sy bincang tajuk "memgenal Allah", n mereka still tak jelas lagi ttg Allah..

so..ada cadangan tak tentang apa yang sy patut buat lepas ni?
p/s: next tazkirah isnin ni..so pada yang sudi tolong bantu ye. What a Face

wallahu a'lam Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Sat Oct 31, 2009 9:02 am

Berapa umur akak-akak tu? Apa yang dibincangkan sampai mereka blurr?

Bagus, tahniah atas usaha dakwah kalian.
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
fatimah azzahra



Posts : 3
Join date : 15/06/2009

PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Tue Nov 03, 2009 7:51 pm

hmm... akak2 tu tak jelas lg pasal syurga neraka, diorang tanya "betul ke ada syurga? hari akhirat?" hmm.. so lepas bincang2 balik dgn umil n kak atiyah, kitorang decide utk start over dari rukun iman. so minta sokongan dari semua muslimat intis untuk bersama2 kitorang.
Smile
Back to top Go down
View user profile
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Wed Nov 18, 2009 2:27 am



Diskusi akidah tidak bermaksud kita rigid kepada perbahasan dengan definisi dan lain-lain.

Boleh jadi dengan mengajar kakak-kakak tersebut doa-doa daripada Hisnul Muslim, kita sudah mengajar mereka Tauhid.

Untuk insan-insan seperti itu, mereka memerlukan praktikal berbanding teori-teori. Teori-teori ni penting untuk dalam dewan exam dan berdebat sahaja.

Untuk jiwa yang kosong mereka memerlukan praktikal.

Mereka mungkin lebih berminat jika saudari Fatimah setiap kali datang mengajar, akan mengajarkan kepada mereka satu dua doa, dan terangkan serba sedikit maksud doa tersebut. Dan doa memang sangat rapat dengan tauhid, perbahasan tentang doa tidak dapat lari dari Tauhid.

:wallahualam:
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Wed Nov 18, 2009 2:30 am

Untuk isu syurga dan neraka:

Ukhti Fatimah boleh cuba menjawabnya dalam sesi yang bukan berbentuk kuliah, sebaliknya berbentuk CURHAT [singkatan untuk curahan hati].

Berikan peluang kepada kakak-kakak itu meluahkan perasaan [contoh mungkin ada yang terjebak dengan seks bebas selepas dirogol bapa sendiri, dan lain-lain kezaliman ke atas mereka].

Selepas mereka meluahkan rasa hati, timbulkan satu soalan: Di manakah manusia mahu mendapat keadilan kerana ramai sahaja manusia-manusia zalim yang terlepas daripada hukuman dunia? Berikan contoh daripada CURHAT mereka tadi.

Dan dari situ terangkan bagaimana salah satu fungsi hari Akhirat ialah sebagai tempat menuntut keadilan.
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
safawati



Posts : 20
Join date : 25/06/2009
Location : iium

PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Tue Dec 08, 2009 2:07 pm

salam...
kaedah CURHAT tu sangat bagus, but sometime, bile CURHAT ni, emosi mudah terganggu..
jadi akan spoilkan perasaan ingin tahu, but saya galaakkan fatimah & ummil cuba kaedah CURHAT tu if korang berdua memang kuat dari segi emosi..=)
in my opinion...(mungkin ada yg tak setuju)
why dont ummil & fatimah try cari interest mereka dulu?
Share sesuatu yg boleh timbulkan rasa suka+ceria+gembira?
i've gone through this situation with some of my "aunties" yg dah terlanjur dulu...
for example, try to "korek2" what did they love to have in this particular time, if diorang ask something yg u all leh wat at that time, buat lah..(memasak,berkebun)
bukan nak suruh korang main2+ buang mase, but bile lihat peringkat usia, mereka ni bukan boleh terus terjun jer...
if nak cerita about rukun iman & islam sy setuju, tapi jgn wat kaedah mcm lecture & student
buat mcm kakak & adik..
therefore..sy juga merayu pada muslimat INTIS yg lain untuk turut serta...
and...tahniah pd fatimah & ummil kerana berkorban masa & tenaga walaupun sy tau korang penat sebab bekerja...

ayuh kakak2 yg ader...saper2 yg tak dapat bacer... "org adminlah" sampaikan..
sy,um & tim dah try sampaikan tp tak jalan... Sad
Back to top Go down
View user profile http://sukapisang.blogspot.com
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Thu Dec 10, 2009 6:17 pm

Bagus, input menarik.
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
Sponsored content




PostSubject: Re: kali pertama memberi tazkirah..   Today at 4:38 am

Back to top Go down
 
kali pertama memberi tazkirah..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
INTIS - Merintis Jalan Sunnah :: Sembang-Sembang Santai :: Berkongsi Cerita-
Jump to: