Memacu arus da'wah berpandukan al-Quran dan as-Sunnah dengan methodologi Salaf. Menggerakkan arus Tajdid, Tasfiyah dan Tarbiyah. Layari laman rasmi INTIS http://intisonline.com
 
HomeCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 siri 1: pengalaman di kalumpang (solat jamak)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
safawati



Posts : 20
Join date : 25/06/2009
Location : iium

PostSubject: siri 1: pengalaman di kalumpang (solat jamak)   Tue Dec 15, 2009 11:20 am




sekadar perkongsian...
apa yg dialami oleh saya pada 12/12/2009 lalu di kalumpang resort, Tanjung MAlim bukanlah dari apa2 program anjuran INTIS atau organisasi dakwah lain tapi program anjuran MRC mahallah safiyyah
ianya merupakan induction course yg dikatakan bertujuan untuk merapatkan ukhuwah MRC & BRC...
program ini hanya setengah hari sahaja, maka sampai di sana 9am and akan balik 9am..
walauapapun, cerita yg hendak dikongsi disini bukanlah perjalan program tu, tapi sedikit perkongsian tentang satu kejadian di mana lebih dari 70% dari para MRC & BRC ni sangat terkejut bila sy minta mereka jamakkan solat zohor& asar...
antara respon mereka:

1) "eh,mane boleh, xcukup 90marhallah, tempat ni dekat jer dgn UIA"
(Tanjung Malim dekat ker??117km kot)
2) "eh, bolehke nak jamak, kita bukan dlm perjalanan"
(?????)
3) "mana boleh jamak, kan ada musolla di sini, takder kesusahan, solat macam biasa je lah"
(pastu org yg ckp ni menyesal sebab mmg aktiviti pack & x sempat sebab program ikut pengajur, NO REST!!!)
4) "safa...solat jamak tu kita boleh buat waktu nak balik kampung jer sebab perjalanan jauh"
(hadoi yai...)
5) "solat jamak tu kan bila kita kena bermusafir,sekarang kita ada program, bukan bermusafir"
(mungkin dia tak faham maksud bermusafir lagi; literal+ technical)
6) "solat jamak tak boleh dilakukan kalau kita tak bermalam di sesuatu tempat"
(no comment)

kesimpulannya, sy tak boleh nak elak dari perasaan terkejut, walaubagaimanapun saya cuba bertenang dan menerangkan tentang kenapa kita boleh menjamakkan solat ketika itu, hanya 2 org yg buat jamak dan yg lainnya tidak mahu kerana tidak yakin. tak mengapalah...(terserah pada korang)..nak yakinkan mereka pada waktu tu sangat2 lah limit waktunya, saya sebagai PC perlu run ke sana & ke mari utk deal dgn penganjur(walaupun bnyk berhadapan masalah dgn mereka)

kejadian yg sama berlaku lagi pada waktu maghrib, pakcik bas kol PM kata bas akan sampai 7.50pm, jadi 8pm kena gerak dah. jadi memang tak sempat untuk solat maghrib di situ kerana penyampaian hadiah start pukul 7pm
hatta, the same thing I told before, make jamak!!!
buat jamak takhir di UIA nanti...
mereka degil, ok sy kata pergi solat sekarang, if not u all akan terlepas waktu maghrib otherwise u all jamak je nanti, ok?
"adoi kecoh arr dia ni, tau la MRC dakwah..." (errrrrrrrhhhhh@_@)
aktiviti pukul 7 tu sangat kelam kabut, ada yg berdegil mmg ignore jer, yg nak pergi solat magrib pon ramai kerana tak mahu buat jamak takhir...
makanya, tak ada org yg bantu saya mengemas kerana semua mahu kejar waktu magrib....
(lebam hati betul ngan mereka ni...sabarrr...)
finally naik bas tepat 7.50pm
saya tahu sebahagian lagi tak solat magrib, husnuzon lah saya mereka ni akan buat jamak nanti...
TETAPI.....

seorang senior bangun...
"pakcik boleh berhenti kat maner2 tak japgi, kami tak solat magrib lagi"
pakcik bas menjawab...
"await hampa tak jamak ja satgi, pakcik nak amek 7.50 ni pasai satgi kena pi amek budak2 yg program kat kuantan pulak,pasai tu suruh cepat"

(hah!!! amek seketoi,padan muka hangpa!!!)
pakcik driver bas pon tau boleh jamak, hangpa yg duk universiti belajaq hari2, ada yg nak grade dah ni tatau blh jamak solat ka??...
adoiai...

itulah ceritanya...
kejadian ini membuka kerongkong saya untuk meminta pada "admin" notes(dalil-dalil, fatwa) tentang solat jamak and qasar, saya sedang usulkan untuk buat satu aktiviti khas dekat
musolla safiyyah nanti untuk menerangkan tentang solat jamak & qasar ni...

bertemu di siri kedua nanti... flower
Back to top Go down
View user profile http://sukapisang.blogspot.com
Admin
Admin


Posts : 183
Join date : 12/06/2009
Age : 29
Location : Tampin

PostSubject: Re: siri 1: pengalaman di kalumpang (solat jamak)   Tue Dec 29, 2009 11:14 am

:salam

Safawati,

boleh download di sini

http://www.4shared.com/file/6003680/96d95349/e-book_solat_jama_dan_qasar.html
Back to top Go down
View user profile http://intisonline.com
 
siri 1: pengalaman di kalumpang (solat jamak)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
INTIS - Merintis Jalan Sunnah :: Sembang-Sembang Santai :: Berkongsi Cerita-
Jump to: